Spre exemplu, un om primitv asocia intotdeauna fosnetul ierburilor cu apropierea unui pradator periculos si, in consecinta, cauta sa se ascunda. Evident, in majoritatea cazurilor vantul era vinovat de zgomotul ierbii, dar erau cazuri gand zgomotul era facut de un grup de lei care se apropiau de stramosii nostri. Cercetatorii Kevin Foster si Hanna Kokko au efectuat un studiu de anvergura asupra superstitiilor din intreaga lume. De la brelocurile cu labuta de iepure la numerologia mayasa si de la amulete la gesturile ceremoniale, cei doi cercetatori au investigat un mare numar de asemenea obiceiuri. Specialistii britanici au dezvoltat in premiera o metodologie de studiu care s-a concentrat asupra situatiei in care o superstitie devine adaptiva pastrandu-si caracteristicile in ciuda schimbarii si evolutiei societatii si lumii in care acesta a luat nastere cu mii de ani in urma.
Astfel, in vremurile moderne o mare parte a superstitiilor au luat forma convenabila a credintelor in astrologie si medicina alternativa.
“Creierele noastre sunt masinarii care recunosc modele, astfel se poate explica pana la un punct de ce o superstitie care si-a pastrat esenta dar si-a modificat forma, a reusit sa supravietuiasca cu succes odata cu trecerea timpului si evolutia societatii”, declara Michael Shermer, editor al publicatiei Skeptic Magazine.
Sursa New Scientist